Hoe doe jij dat allemaal?!

Herken je die vraag? Ik wel, vanuit verschillende hoeken. Bij mezelf, bij cliënten, vrienden, collega’s maar ook van vreemden op social media.
Nou ik zal de spoiler van het antwoord maar alvast geven: NIET
Ik doe het dus niet allemaal. De vraag is ook wat is allemaal? 

We zijn vaak geneigd om te kijken naar anderen, hoe die hun leven invullen en wat ze “allemaal” bereiken. Meestal volgt daarop een interne evaluatie waarbij we de ander en onszelf ten opzichte van elkaar in kaart brengen. Op zich niks mis mee, dit is menselijk. Sterker nog we zijn sociale wezens en hebben de noodzaak om bij de groep te horen. Dit zit diep verankerd in de primitiefste delen van ons brein. Het leverde ons evolutionair gezien veel op. Vergelijken hoort daar ook bij. Alleen doet vergelijken en vooral de uitkomst van zo’n vergelijking wel iets met ons zenuwstelsel.

Terug naar de vraag hoe ik het allemaal (niet) doe. Met “dat allemaal” bedoelden de mensen in mijn omgeving alle activiteiten die er de afgelopen periode in mijn werkende leven zijn en hoe ik dat dan combineer met thuis. Samengevat bestaan de maanden maart en april uit inpakken en uitpakken voor het volgen van een opleiding en het assisteren bij opleidingen.
Sinds ik als leertherapeut verbonden ben aan de opleiding Somatic Experiencing stroomt het nog meer in mij en in mijn praktijk. Ik voel me in mijn element wanneer ik anderen kan bijstaan in het zich eigen maken van deze zienswijze en methodiek die mij zo veel heeft gebracht. Het voelt dat het klopt wat ik doe, het geeft me energie. Gevolg is dat er zich dan ook allerlei kansen voordoen. Zoals ook assisteren in het buitenland. Het duurde even (1,5 jaar) voordat ik hier ja tegen durfde te zeggen. Gevolg: in de maand april 2x met het vliegtuig naar het buitenland om te assisteren in Athene en in Gdansk. Voor mij en mijn zenuwstelsel is dit een enorme groei en rek van mijn systeem. Want er is ook nog een volle dagelijkse praktijk.
Ik vlieg bijna nooit en ga meestal met mijn gezin naar het buitenland. Thuis lagen ze in een deuk en werd de grap “Sanne Goes Global” veelvuldig gemaakt. Al deze nieuwigheid betekent wel dat ik keuzes moet maken. Tijd en ruimte moet inplannen om hiervan terug te veren. Om alle ervaringen te kunnen integreren en te belichamen. Want veel van positief is nog steeds veel. 

Dus: keuzes maken en nee zeggen. Afscheid nemen. Dingen niet doen. Zo pak ik vandaag voor de laatste keer mijn spullen in om morgen mijn laatste training te verzorgen voor Hooggevoelig heel Gewoon. Want meer van het ene gaan doen, betekent ook iets anders loslaten. Geen modules daar meer verzorgen. Alleen nog maatwerk trainingen vanuit mijn eigen praktijk op aanvraag. Dat was spannend om te zeggen na jaren van fijne samenwerking. Aangeven dat ik elders verder in wil groeien en niet alles tegelijk kan. Dat geeft beweging en spanning in mijn zenuwstelsel, mijn emoties, mijn gedachten en mijn lijf.

Deze periode betekent ook privé loslaten. Want in de twee weken die thuis ben voordat ik weer afreis heb ik behoefte aan die hele gewone keuvel momenten met mijn gezin. Thuis en momenten van alleen zijn met hen. Dus ben ik minder beschikbaar voor afspraken. Een sauna-uitje met een vriendin, een etentje met de ander moet even wachten. Weer nee zeggen, weer spannend… Weer mijn zenuwstelsel in standje mobilisatie. Van huis uit heb ik zo geleerd dat het beter is ja te zeggen dan het risico te lopen om de ander teleur te stellen met mijn nee. Die strategie heb ik dus goed en veel geoefend. De laatste tijd lukt nee zeggen beter. Het verschil is dat ik in de loop der jaren steeds beter leer hoe ik kan dealen met de arousal die het nee-zeggen me geeft. En elke ronde die ik assisteer krijg ik daar weer nieuwe voeding in 😉

Dus NEE ik doe het NIET allemaal. En ja ik kan steeds een beetje beter omgaan met de interne spanning die dat vaak geeft. Achter de mooie foto’s en leuke berichten van dingen die ik doe zit ook hele zenuwstelsel-rollercoaster ervaring van de dingen die ik laat. En beiden is er.
Dan ga ik morgen nog een allerlaatste keer genieten van het geven van de module “basiskennis van het zenuwstelsel”. Nu verder met inpakken.