Trillende wortels

Vandaag ga ik terug naar wortels van Wijs in je Lijf. De allereerste ervaring die heeft geleid tot het ontstaan van mijn eigen praktijk. En dat voelt best een beetje speciaal! TRE is wat ik vandaag ga leren. Trauma Release Exercises, een methode ontwikkeld door David Berceli. Kort gezegd gaat het over de lichaamseigen manier voor zelfgenezing van chronische stress, spanning en trauma: trillen.

Hoe het allemaal begon…

Zo’n 3 jaar geleden kwam ik terecht bij een fysiotherapeut met gouden handen en een gouden hart.
Ik had op dat moment veel op mijn spreekwoordelijke bordje liggen. De grootste kluif die er lag was het leren omgaan met de reumatische aandoeningen die bij mij waren vastgesteld. En dat viel niet mee.

Ik voelde me een jonge vrouw, in een bejaard en haperend lichaam. Pijn in al mijn gewrichten en spieren, uitgeput en een totaal gebrek aan controle hierover. Om de pijn en stijfheid tegen te gaan ging ik soms wel 2 keer per week naar de fysiotherapeut voor het losmaken van de triggerpoints.

Dankzij de coaching en fijngevoeligheid van de fysiotherapeut lukte het me steeds beter om tijdens de aanraking in contact te blijven met de pijnlijke plek. En spanning los te laten. En dat was ook het moment dat het trillen begon. Ik snapte er werkelijk niks van. Ik wist wel dat me een enorm gevoel van schaamte bekroop. “Wat zal de therapeut wel niet denken?!” Ook de uitleg dat het een volstrekt normale reactie van het lichaam is om spanning los te laten hielp me niet. “Dat kan wel zo zijn,” dacht ik, “maar ik voel me hier enorm voor schut liggen!” De gouden handen lieten me ervaren hoe ik het trillen ook zelf weer kon stoppen als ik wilde en het ook weer kon laten gebeuren. Best heel magisch vond ik dat.

De puzzel compleet

Terug in de bus wilde ik direct weten wat me nu dan overkomen was. Als het echt zo normaal was als de therapeut zei, dan moest ik het ook wel kunnen googlen. Toen ontdekte ik dat het een naam had: TRE. Via een artikel over TRE kwam ik terecht bij de methode van Peter Levine. Dat was het moment waarop voor mij alle puzzelstukjes op hun plek vielen.

Mijn interesse voor de naturalistische manier van traumaverwerking was gewekt. Voor mij persoonlijk bracht het veel inzicht, maar ook vielen de puzzelstukjes vanuit mijn vorige banen op hun plek. Deze insteek, informatie, zienswijze en praktische benadering was wat ik miste als verpleegkundige in de psychiatrie, het ziekenhuis, de ouder- en kindzorg maar ook als docent verpleegkunde. En zo ontstond de droom van een eigen praktijk, waarin ik deze methodes zou gebruiken om mensen uit het doolhof van trauma te begeleiden.

Inmiddels is het me -mede dankzij deze methodes- gelukt om mijn veerkracht weer terug te vinden en is de eigen praktijk een feit! Ik werk weer, ben er voor mijn gezin en ik zit in het laatste jaar van de opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner.

Vandaag ga ik dan ook leren om TRE toe te passen, voor de cliënten van Wijs in je Lijf. En stiekem werk ik intussen ook al aan de volgende droom: het uitdragen van deze prachtige methodes zodat heel veel mensen er kennis mee kunnen maken. Dus vanuit trillende wortels is een heuse rietkraag aan het ontstaan. Riet is buigzaam, flexibel en sterk, net als wij mensen wanneer we de juiste voedingsbodem hebben gevonden.