Snelcursus vertragen in drie stappen

Ik denk snel, veel en neem veel waar. Vaak sneller en meer dan mijn lijf eigenlijk aankan. Dat wil zeggen, als ik mijn hoofd de leiding laat nemen.
Dat heeft ook te maken met mijn hooggevoeligheid en het brengt me vele voordelen. Het zorgt er echter ook voor dat ik in de loop der tijd heb moeten leren om echt balans aan te brengen in de dingen die ik doe. Prive, op het gebied van werk en in z’n algemeenheid in mijn agenda.

Gisteren heb ik tijdens Tai Chi Tao weer ervaren wat vertragen voor me kan doen, juist wanneer ik daar eigenlijk “geen tijd voor heb”.
Dus bij deze voor hen die er ook geen tijd voor hebben: een snelcursus vertragen;-)

 

1. Word je bewust van jouw alarmsignalen
Hoe meer gedachten en voller mijn hoofd, hoe minder zin ik heb om rustig aan te doen. En daar gaat het dus gelijk mis. Ik ben dan geneigd om mijn wekelijkse yoga-les over te slaan, ik heb er immers toch de rust niet voor, ik kan dat thuis ook wel even zelf op mijn mat. Wat ik dus vervolgens niet doe want ik plan al snel een uur extra werken in, want dan komt die to-do-lijst af.
Mijn loop- en praattempo is ook zo’n graadmeter. Ook dat gaat omhoog. Alles moet even snel snel en het liefst tegelijk. Dus koffiedrinken terwijl ik mijn mail doorneem. In plaats van die 5 minuten even alleen met mijn neus boven een dampende mok.

2. Voeg een nieuw, uitdagend element aan je beweegactiviteit toe
Ik heb het dan over een sport, of andere vorm van bewegen. Ik doe zelf bijvoorbeeld al zo’n 10 jaar aan yoga en ben onlangs gestart met Tai Chi Tao. Mijn yoga practice bij mijn favoriete juf is zo’n routine geworden dat mijn hoofd alle tijd en ruimte heeft om alle kanten uit te vliegen als ik echt overloop. Van de boodschappen, tot mijn werk, verjaardagen etc.
Bij Tai Chi zijn veel bewegingen voor mij nog nieuw en moet ik echt met lijf en hoofd aanwezig zijn, anders kan ik het niet volgen. Die uitdagende prikkel hebben mijn hersenen nodig om volledig aanwezig te kunnen blijven bij de activiteit en niet af te dwalen. Tai Chi is trouwens ook een aanrader als je wat hulp bij vertragen kunt gebruiken, zoals ik.

3. Mediteer
Dit kan op heel veel verschillende manieren: van stil zittend tot lopend dus in diverse houdingen. Kies een vorm die bij je past en begin met een kort maar dagelijks moment. Beter elke dag 10 minuten, dan 1 keer per week een uur. Het standaard grapje hierover is dan ook: “Mediteer 20 minuten per dag, tenzij je het te druk hebt, mediteer dan een uur”.
Ik ben zelf helemaal fan van de meditaties van headspace. Ik houd van de milde manier waarop “Andy” mij de verschillende technieken bijbrengt. En ik kan zelf de gewenste begeleiding en tijd instellen.

 

Tot slot nog wel 1 waarschuwing: er gaat een wereld voor je open wanneer je dit structureel toe gaat passen in je leven. En dan wil je niet meer anders. Als je mij 5 jaar geleden had verteld dat ik nu dagelijks zou mediteren, aan Tai Chi zou doen en dit ook nog in een blog zou aanprijzen dan had ik je heel hard uitgelachen…