Niet OP-laden, maar ONT-laden

Zo direct na pakjesavond, met de kerst die alweer voor de deur staat wil ik graag een zelfzorgtip met je delen:

Neem de tijd om weer te ontladen.

Ja, je leest het goed, niet OPladen, maar ONTladen.

Zowel bij volwassenen als bij kinderen is de spanningsopbouw rondom de feestdagen gigantisch. We rollen van de ene (gezellige) activiteit in de andere.

Wat we echter vaak vergeten, is dat ook die leuke activiteiten energie kosten. Om van de minder geslaagde -maar toch verplicht voelende- activiteiten maar niet te spreken…

Ons lijf -specifieker eigenlijk ons zenuwstelsel- kan al die energie en prikkels prima zelf reguleren. Het is alleen best een kunst hiernaar te luisteren. We zijn in deze tijd zo geneigd om meer OP te laden dan te ONTladen.
We doen namelijk ongemerkt heel veel prikkels op.
Zo vind ik het heel ontspannend om naar de film te gaan. Maar wanneer ik een hele drukke week heb gehad, dan is zo’n groot scherm en de harde geluiden echt minder ontspannend dan een aflevering van mijn favoriete serie onder een dekentje op de bank.

Het lastige is dat je wanneer je eenmaal overprikkeld bent, je vaak niet meer “automatisch” gaat doen wat goed voor je is.
Je bent dan juist eerder geneigd door te razen. Mijn bijnaam is “de TGV” ik weet er alles van!

Nog steeds leer ik -met veel vallen en opstaan- dat wanneer mijn TGV lekker op stoom komt, het tijd wordt om wat spanning te gaan ontladen. In plaats van er weer wat nieuws aan toe te voegen. 

Hier thuis noemen mijn kinderen het altijd “bijkom- momenten/dagen”. Hier staat er aanstaande zaterdag 1 gepland: de kerstboom uitgraven uit de tuin, en heerlijk in een joggingpak tussen de kerstversiering struinen om het huis knus en gezellig te maken…

Zo heeft ieder zijn eigen “bijkom” momenten. Dat kan ook sporten zijn, wandelen in de natuur of een creatieve activiteit doen. Ook daardoor kan ons zenuwstelsel de opgedane prikkels weer kanaliseren.

Vraag eens aan een goede vriend of vriendin wat ze aan je merken wanneer jij echt aan je prikkel-tax zit. Het zal je verbazen hoe duidelijk ze het aan je zien!  Zij kunnen je ook helpen als ze merken dat je wel een ontlaadmomentje kunt gebruiken, gewoon door je even de spiegel voor te houden.

Kortom, ken je eigen gebruiksaanwijzing mbt ontlaad-activiteiten, zodat je er gewoon 1 kunt gaan doen wanneer je het goed kunt gebruiken.